Konec oktobra smo se dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem, Melina Kelaidis, Neža Brezovnik in Jaša Knez, preko Kluba koroških študentov udeležili Erasmus plus izmenjave na Poljskem, v mestu Gliwice.

Tema izmenjave je bil Evropski parlament, namen pa mlade podrobneje seznaniti s funkcijami Evropskega parlamenta ter jim predstaviti potek odločanja v Evropskem parlamentu. Erasmusova ekipa je za nas pripravila interaktivne delavnice na to temo, sami smo za ostale udeležence izmenjave pripravili predstavitev zgodovine Evropske unije, ki je bila temelj našega nadaljnjega izobraževanja na izmenjavi. Po predstavitvah predstavnikov iz drugih držav (Slovakov, Hrvatov in Litvancev) smo se iz Gliwic prestavili v Katowice, kjer smo sodelovali v simulaciji odločanja v Evropskem parlamentu.

Poleg vseh zgoraj omenjenih formalnosti, smo se v okviru izmenjave udeležili izleta v Katowice in vodenega ogleda mesta, obiskali smo umetnostno galerijo, zeleno hišo ter stolp, kjer so se med 2. svetovno vojno izmenjavali radijski signali med Poljsko in Nemčijo.

Imeli smo tudi kulturne večere, kjer smo se zbližali s poljsko kulturo ter kulturami ostalih udeležencev. Ob glasbi, plesu, hrani in pijači smo se zabavali ter sklepali nova prijateljstva. Spoznali smo ogromno prijetnih in zanimivih ljudi, s katerimi bomo zahvaljujoč socialnim omrežjem ostali v stiku.

Čeprav ime mesta ni najbolj privlačno (seveda smo vsem udeležencem z veseljem povedali, kaj Gliwice oz. glivice pomenijo v slovenščini :)), smo ga zapustili polni lepih spominov, bogatejši mnogih prijateljstev in izkušenj. Izmenjava nam je omogočila razvijati našo samostojnost, raziskovati nove kulture ter nas na zabaven način poučila o Evropskem parlamentu.

 
Neža Brezovnik


Vse pravice pridržane. © Agencija Statera

Izjava o zasebnosti

Piškotki