V torek, 8. decembra, se je v Istanbulu v Turčiji pričela peta mednarodna medsektorska konferenca On track: Different youth work approaches for different NEET situations, na kateri sodeluje tudi Klub koroških študentov. Na konferenci se je zbrali več kot 80 udeležencev iz 28 držav z vsega sveta (od Gvatemale do Tadžikistana).

Predavanje Iana Goldringa

NEETs pomenk v angleščini  “persons not in employement, education or training”, torej gre za ljudi, ki niso zaposleni, se ne izobražujejo ali ne opravljajo praktičnega usposabljanja. Namen konference je osvetliti problematiko NEET-ov s perspektive čim večih sektorjev, ki se soočajo z izzivi mladih NEET-ov – od vladnih institucij in nacionalnih programov, gospodarstva, socialnega dela, lokalnih skupnosti, mednarodnih organizij in nevladnih organizacij. Slednji sektor je pomemben predvsem za Klub koroških študentov, kjer se že vrsto let trudimo organizirati projekte, ki so namenjeni izboljšanju zaposlivosti mladih, pridobitvi dodatnih znanih in veščin ter celostni podpori mladim.

V torek se je konferenca pričela z formalno večerjo in neformalnim druženjem, v sredo pa nadaljevala z uradnim programom. Uvodnim nagovorom, predstavitvi poteka in spoznavanju udeležencev sta sledili dve strokovni predavanji. Prvi je predaval Ian Goldring iz Belgije, strokovnjak s tega področja, o predstavitvi konceptov in definicij, čemur je sledilo predavanje Nazli Aktakke iz Turčije, raziskovalki na tem področju, o konkretnih podatkih NEET-ov v Turčiji.

kosilu so udeleženci delili izkušnje iz svojih držav, nato pa so svoje izkušnje delile osebe, ki so se srečale siutacijo NEET v svojem življenju. Nekaj utrinkov iz torkovega in sredinega dogajanja na konferenci je prikazano na spodnjih fotografijah.

Še nekaj fotografij...