Med ponedeljkom, 19. julijem, in torkom, 27. julijem, sta se namreč predstavnika kluba Anže Šumah, vodja Mednarodnega odbora, in Tadej Klobučar, član Izvršnega odbora in mentor Dijaške sekcije, udeležila mednarodnega projekta povezovanja nevladnih organizacij, ki delujejo na območju držav podpisnic Pobude treh morij. Gre za iniciativo dvanajstih držav Evropske unije med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem s prvim vrhom leta 2016, katere namen je spodbujanje dialoga in sodelovanja med državami tako na gospodarskem kot na socialnem področju, zato je bil ta projekt financiran s strani sklada poljskega zunanjega ministrstva za dejavnosti, ki spodbujajo uresničevanju ideje te pobude, z namenom povezovanja nevladnih organizacij kot predstavnikov civilnih družb sodelujočih držav. Projekt je organizirala poljska nevladna organizacija Klaster Innowacji Społecznych.

Nevladna iniciativa treh morij

Prvih šest dni so se predstavniki nevladnih organizacij med seboj spoznavali v poljskem gorskem letoviškem mestu Visla, kjer so potekala razna predavanja in delavnice – predavanje o zgodovini sodelovanja držav znotraj območja treh morij, delavnica o pravno-zakonodajno ureditvi nevladnih organizacij z vzpostavljanjem statuta partnerstva, predavanje o civilnemu novinarstvu in portalu New Europe ter ustvarjanje perspektive o skupnih projektih in delavnica o marketingu, odnosih z javnostjo in uporabi socialnih omrežij. Namen programa je bil vzpostavljanje federacije nevladnih organizacij, ki bi imela svojo podobo. Potekale so tudi predstavitve posameznih nevladnih organizacij in držav, kjer delujejo. Predstavnika kluba sta Slovenijo predstavila kot zeleno turistično destinacijo z izjemnimi kulinaričnimi značilnostmi, kar so imeli možnost drugi udeleženci tudi poskusiti, saj sta prinesla potico, domače klobase, ržen kruh in žganje.

Mesto Wisla

V nedeljo, 25. julija, se je dogajanje preselilo v mesto Katovice, prestolnico Šlezije, kjer so udeleženci preživeli dan z raziskovanjem mesta. V ponedeljek pa je sledila zaključna konferenca v mestu Glivice, katere so se udeležili številni mednarodno ugledni politiki in strokovnjaki s področja politologije in mednarodnih odnosov.

V torek sta se predstavnika našega kluba vrnila nazaj v Slovenijo preko poljskega glavnega mesta Varšave, kjer se dopoldne preživela z odkrivanjem biserov mesta. Upamo, da se je klub uspel predstavit kot dorasel sogovornik in kredibilna ter zanesljiva partnerska organizacija v mednarodnih partnerstvih, saj si želimo, da bo v prihodnje še več naših članov in mladih na Koroškem imelo možnosti sodelovati na takšnih projektih.

Slovenski večer

Še nekaj fotografij...