Mini serijo receptov ”Veganski petki” zaključujemo v stilu! Kako narediti enostaven, a hkrati ”nikogar-ne-pusti-ravnodušnega” burger, nam je zaupala Tisa Praprotnik, ki pravi, da priprava le-tega ne bo vzela več kot 10 minut. Vabimo vas tudi k branju zanimivega intervjuja, ki nam bo podal nekaj dobrih iztočnic za razmislek o prehrani in njenem vplivu na okolje. #kkšveganskipetki

Intervju

Pozdravljena Tisa! Nam lahko poveš nekaj o sebi oziroma kako bi se predstavila tistim, ki te še ne poznajo?

Sem Tisa in sem veganka že 5 let, študiram grafično oblikovanje na NTFju v Ljubljani in se ukvarjam s fotografijo, tudi že 5 let. Sem delovna članica Zavoda Koroška Pride, aktivna članica Mladih za podnebno pravičnost in obožujem vseee vrste živali.

Kaj ti pomeni kuhanje in od kod ideje, navdih?

Ubistvo mi pomeni neko sprostitev in preizkušanje idej ter poglabljanje v to kaj dam v sebe. Sama do idej redko pridem, ker sem bolj kreativna na drugih področjih, zato pa veliko spremljam različne Youtube kanale (npr. PickUpLimes) in Instagram profile (npr. Veganika – za moje prve veganske torte) in preko njih rekreiram recepte. Navdih mi je tudi to, da lahko kuham za druge ljudi in jim pokažem kako lahko in dobro je kuhati vegansko, kar tudi vidim po tem, da vedno več ljudi okrog mene uživa bolj kot ne vegansko ali vegeterijansko prehrano, kar mi osebno ogromno pomeni.

Zakaj rastlinska prehrana?

Ker je po mojih moralnih načelih sporno uživati v prvi vrsti mesne izdelke, v drugi vrsti pa predstavlja tako mlečna kot jajčna industrija izjemen napor za okolje, kot tudi za živali, ki te izdelke nudijo.

Ali je po tvojem mnenju veganska prehrana dober odgovor na okoljsko problematiko?

Definitivno. Menim, da je veganska prehrana prvi odgovor na okoljsko problematiko, kar je tudi vedno bolj razširjeno mnenje. Dejstvo je, da mesna in mlečna industrija porabita vsaj 10x več vode in zemlje za proizvodnjo, ogljični odtis in izpust toplogrednih plinov sta enormna, in lahko bi nadaljevali. Segrevanje podnebja je izjemno velik problem, s katero se moramo že ukvarjati mi, in kaj bo šele z naslednjimi generacijami, ki mogoče ne bodo imele kje za živeti? Lahko je biti sebičen in misliti samo nase, ampak mi nismo edina bitja na Zemlji in to je treba sprejeti.

Zakaj si z nami delila ravno ta recept?

Ker se mi zdi super začetek za uvajanje v vegansko prehrano, saj je recept hiter in primeren za kakršnokoli število oseb, poleg tega pa traja RES samo 10 minut.

Recept

10-MINUTNI VEGANSKI BURGER

Avtorica recepta: Tisa Praprotnik

SESTAVINE:

  • Terezin kvinoja+bučka polpet (če imamo čas ga lahko pripravimo sami -> recept najdete tukaj)
  • ¼ glave rdečega zelja
  • sezam (najboljše da črn)
  • 1x veganski kokosov jogurt za kuhanje (najboljši so v Lidlu)
  • pražena čebula (dobimo v Mercatorju)
  • sveža rukola/solata/blitva/špinača
  • vložene ‘murke’
  • 1x avokado/kalčki
  • Terezina veganska majoneza (ali kakšna druga veganska)
  • 1x bombetka (po želji: brezglutenska, s semeni, lahko tudi bela)

Priprava

Rdeče zelje naribamo tako, da nastanejo tanki lističi ter ga zmešamo s kokosovim jogurtom. Ko maso zmešamo, dodamo sol, malo popra, popečeno čebulo in malo črnega sezama. Medtem ko režemo vložene kumare na rezine, spečemo Terezin polpet na majhnem ognju. Po pečenju polpeta, narežemo še bombetko na pol ter jo tudi na majhnem ognju spečemo v ponvi, da postane hrustljava. Nazadnje še izdolbemo pol avokada in ga narežemo na rezine. Za zlaganje polpeta začnemo z bombetko, ki jo namažemo z vegansko majonezo (na obeh straneh), omako iz zelja, na njo položimo polpet, rukolo, rezine murk in avokada (ali pest kalčkov) ter zgornji del bombetke. Burger lahko zavarujemo z daljšim zobotrebcem ter ga uživamo skupaj s pečenim krompirčkom, ki ga lahko posujemo z veganskim parmezanom in mletim rožmarinom! Sama si rada tudi spečem pol bučke, narezane na trakce ter jo dodam kot stransko jed, ljubitelji paradižnika (kar jaz definitivno nisem) pa si ga lahko dodate v katerikoli zloženi del burgerja.

Še nekaj fotografij...