Spet je tukaj petek, kar pomeni, da z vami delimo nov plant-based recept. Tokrat ga je pripravila naša aktivistka Pika Cokan. Najbolj zanimivo pa je dejstvo, da vse sestavine le zmešaš v blenderju in to je vse kar za pripravo okusnega namaza od nas zahteva recept. Poskusi sam/a, ne bo ti žal! #kkšveganskipetki
Intervju
Pozdravljena Pika! Nam lahko poveš nekaj o sebi oziroma kako bi se predstavila tistim, ki te še ne poznajo?
Sem Pika, študentka farmacije. V prostem času sem rada potikam po hribih, ustvarjam, najraje pa se družim s prijatelji.
Kaj ti pomeni kuhanje in od kod ideje, navdih?
Kuham za sebe in družino. Zelo rada eksperimentiram (in mi zaradi tega marsikdaj tudi ne rata), predvsem obožujem mediteransko hrano, kjer najdem tudi največ navdiha.
Zakaj rastlinska prehrana?
Po resnici povedano, sem na tem področju popolni laik. Sem se pa v zadnjih dveh letih malo bolj zavestno začela odločati kaj dajem v sebe. Predvsem z vidika zdravja in okoljevarstva. Zato se trudim vsaj dvakrat na teden imeti na jedilniku samo rastlinsko prehrano.
Ali je po tvojem mnenju veganska prehrana dober odgovor na okoljsko problematiko?
Menim da, saj je vedno več študij, ki dokazujejo, da je takšen način prehranjevanja ena izmed rešitev našega planeta.
Zakaj si z nami delila ravno ta recept?
Recept mi je predstavila prijateljica, ki mi je zagotovila, da bo to všeč tudi največjemu karnivoru. In res je okusen. Poleg tega pa je recept dosti preprost in hiter za pripravit.
Recept
LEČIN BIFTEK
Avtorica recepta: Pika Cokan
SESTAVINE:
- 1/3 skodelice namočenih indijskih oreščkov
- ½ skuhane rjave leče (v slani vodi)
- ½ vloženih na soncu sušenih paradižnikov
- Ena pest suhih paradižnikov brez olja
- Majhna čebula
- ½ žličke suhe paprike
- 1 žlička gorčice
- Strok česna
- 1 žlička kaper
- 6 žlic oljčnega olja
- Svež peteršilj
- Mleta kumina, poper, sol in čili po okusu
- Dve manjši kisli kumarici
Priprava
Vse sestavine zmešamo v blenderju.