Tokrat je z nami delila recept Nina Plestenjak, kreativna kuharica, ustanoviteljica @beetboxsg, ki Koroški ponuja alternativo klasičnim restavracijskim jedem. Od ponedeljka do petka na slovenjgraški tržnici kreira inovativne rastlinske obroke in odpira raznolike dimenzije prehrane. Koroško navdušuje z drugačnim pristopom, predvsem pa z okusi, ki jih pričara s pomočjo neprocesiranih, lokalnih živil rastlinskega izvora. In naj ne pozabimo na veliko mero inovativnosti ter ljubezni. Nina je odgovorila na par naših vprašanj in nam zaupala svoj recept za čičerikin golaž, recept nadvse primeren za hladne, deževne dni. Uživajte v branju in kuhanju! #kkšveganskipetki

Intervju

Marsikdo se pogosto sprašuje, kdo stoji za inovativno, rastlinsko restavracijo BeetBox. Nam pomagate razjasnit uganko in nam poveste nekaj o sebi?

Sem Nina iz Slovenj Gradca.

Kaj vam pomeni kuhanje in od kod ideje, navdih?

Kuhanje je ena taka zanimiva dejavnost, ki jo lahko opravljamo ravno toliko, da je, da nismo lačni, lahko pa se vržemo vanjo na glavo in jo raziščemo, razkopljemo in se naučimo njenih mnogih načinov, smo pri njej kreativni, pogumni, humorni. Zame je izkazovanje skrbi zase in za sočloveka. In prijaznosti in hvaležnosti. Tega me je naučila “bica”.
Navdušuje me priprava hrane doma kot tudi raziskovanje kuharski tehnik in tradicij drugih dežel. In enostavno ne gre drugače, kot da poskušam nove jedi pripraviti tudi sama.

Zakaj rastlinska prehrana?

Izključno z rastlinsko prehrano se ne prehranjujem dolgo. Dobrih pet let. Vzgojena sem bila kot vsejedka, a se je moje prehranjevanje z dozorevanjem, sprejemanjem same sebe in razumevanjem sveta začelo postopoma spreminjati.

Ali je po vašem mnenju veganska prehrana dober odgovor na okoljsko problematiko?

Je. Definitivno. To je bil tudi eden od poganjalcev, da sem BeetBox odprla hitreje, kot pa bi ga mogoče, brez obupnega okoljskega stanja, v katerega smo zašli. Bil je moj odgovor na vprašanje, kaj pa lahko sama storim za korak k zmanjšanju okoljske problematike. Vsa dejstva, zakaj je rastlinska prehrana prijaznejša do okolja so znana: nižji celoten ogljični odtis, nižji so izpusti toplogrednih plinov, nižja poraba energije, nižja poraba in onesnaženje vode, nič metana itd. Seveda je logičen in nujen še naslednji korak k povsem naravno vzgojenim rastlinam, lokalni pridelavi in porabi ter k zelo pomembni samooskrbi. 

Zakaj ste z nami delili ravno ta recept?

Ker je vse. Ker je ta recept moja “bica”, ker je to en dober kari iz domačih logov, ker je hranilen, ker vse sestavine zrastejo v Sloveniji, ker je domačih okusov, ker potolaži, ker prija za kosilo, malico, večerjo ali pa po zabavi, ker ga lahko skuhaš dovolj za vse prijatelje, ker je poceni, ker je lep, ker se dobro zamrzne, ker lahko z njim ješ riž, kruh, pire, polento, pšenični zdrob, makarone, riževe rezance (da, sem jih že, da, je bila sila, a samo prvič, potem je postala izbira J) in ker je to kljub vsem mogočim jedem, ki jih v BeetBoxu kuhamo, še vedno moja najljubša in si vedno prihranim porcijo, preden razprodamo.

Recept

ČIČERIKIN GOLAŽ

Avtorica recepta: Nina Plestenjak

SESTAVINE:

 • 5 velikih belih čebul
 • 1 glava česna
 • 5 velikih korenčkov
 • 3 velike rdeče paprike
 • 200 g suhe čičerike
 • 2 žlici paradižnikove mezge
 • 1 žlica paprike v prahu
 • žlica šetraja
 • žlica majarona
 • lovorjev list
 • ščep čilija (+ vse začimbe, ki ti dišijo na dan, ko kuhaš)
 • sol in poper
 • olivno olje

Priprava

Čičeriko namočiš za nekaj ur ali čez noč. Kuhaš jo v dobro osoljeni vodi, dokler ni mehka na ugriz. Odstaviš in odcediš.

Na rahlem ognju dlje časa pražiš čebulo v olju, dokler je povsem mehka. Dodaš vse začimbe, razen soli in popra, vmešaš paradižnikovo mezgo in dodaš na kolute narezan korenček. Zaliješ z vodo, da je korenček pokrit, in kuhaš 15 min. Vmešaš na koščke narezano papriko in kuhano čičeriko. Tu lahko dodaš vsako zelenjavo, ki se ti rola po hladilniku ali v skledi na kuhinjskem pultu, izogni se le jajčevcu.

Po okusu začiniš s soljo in poprom.

Še nekaj fotografij...

Vse pravice pridržane. © Agencija Statera

Izjava o zasebnosti

Piškotki