Drugi recept v sklopu Veganskih petkov je pripravila naša aktivistka Neža Rebernik Jamnik. Recept je zelo preprost za pripravo, zato je nadvse primeren za vse, ki se  s kuhanjem (plant-based jedi) šele dodobra spoznavamo, prav tako pa zna biti odlična rešitev za dneve, ko nam primanjkuje časa za kuhanje. Vabljeni vsi, da pripravite jedi po naših receptih, jih delite s prijatelji, družino ali pa jim le naredite ”lušte” tako, da pripravljeno jed objavite na socialnih omrežjih ter označite @klub_koroskih_studentov in #kkšveganskipetki.

Intervju

Pozdravljena Neža! Nam lahko poveš nekaj o sebi oziroma kako bi se predstavila tistim, ki te še ne poznajo?

Joj, to se mi vedno zdi najtežje vprašanje. Sem pesnica in študentka primerjalne književnosti in literarne teorije. Moje življenje je trenutno razpeto med Ljubljano in Koroško, kamor se vračam, ko mi to dopušča čas. Poleg tega, da sem svobodna umetnica, sem neizmerna ljubiteljica rastlinske prehrane – tako sem že dobra 3 leta vegetarijanka, zadnjo leto in pol, pa se trudim v svoj jedilnik na dnevni ravni vključiti vsaj 30%-40% obrokov, ki ne vsebujejo mleka in jajca. 

Kaj ti pomeni kuhanje in od kod ideje, navdih?

Po resnici povedano, nisem ravno dobra kuharica. Imam dneve, ko bi z veseljem kaj pripravila in imam dneve, ko poberem na poti take away. Rekla bi, da dobim ideje predvsem (tako kot vsi) na spletu. Rada sledim Marcu Borgesu (22 days nutrition) ali Elli Woodward (Delisiously Ella). Največji navdih za kuhanje pa mi je seveda moja mami, ki se vedno tako potrudi, da pripravi zame vse kar si zaželim, glede na to, da v naši družini ni nikogar, ki bi bil vegetarijanec. 

Zakaj rastlinska prehrana?

Sprva sem prenehala jesti meso, ker mi preprosto ni bil všeč njegov okus. Nato sem se skozi leta pričela poglabljati v pomen rastlinske prehrane na naše zdravje. Moram reči, da sem skozi rastlinsko prehrano pričela, na hrano gledati skozi drugačne uči. Glede na to, da sem imela motnje hranjenja, mi je ravno rastlinska prehrana vzpostavila bolj zdravi odnos do hrane – saj sem več pričela kuhati sama, krožniki pa so bili bolj barviti.

Ali je po tvojem mnenju veganska prehrana dober odgovor na okoljsko problematiko?

Zdi se mi, da nisem ravno tista oseba, ki bi lahko govorila o okolijski problematiki. Seveda je veganska prehrana dober odgovor na to, vendar je še toliko drugih stvari, ki bi jih morali sočasno rešiti s tem. Se pa popolnoma strinjam, da takoj ko se odločimo že samo za en obrok na dan brez mesa to pripomore k dobrobiti našega planeta in zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov. 

Zakaj si z nami delila ravno ta recept?

Ker je nadvse enostaven in hiter. Pripravim si ga vedno, kadar sem v stiski s časom, a še vedno želim vase dati nekaj kvalitetnega in hranilnega. Tako sem za vas pripravila lečino mineštro!

Recept

LEČINA MINEŠTRICA

Avtorica recepta: Neža Rebernik Jamnik

SESTAVINE:

  • 1 čebula
  • 1 korenje
  • ½ gomolja zelene
  • 100 g leče mung dal (lahko tudi rdeče, vendar se bo ta nekoliko bolj razkuhala)
  • 50 g koruze
  • 3 žlice na koščke narezanih paradižnikov
  • 70 g stročjega fižola
  • Sol, poper
  • Peteršilj (po želji)

Priprava

Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano korenje, zeleno, fižol in vse skupaj mešamo cca 2-3 minute. Dodamo na koščke narezan paradižnik ter zalijemo z 1 litrom vode. Nato še solimo ter popopramo ali dodamo še poljubne začimbe. Za na konec dodamo še lečo in jo pustimo kuhati 15 minut.

Enostavno kajne, pa dober tek!

Še nekaj fotografij...

Vse pravice pridržane. © Agencija Statera

Izjava o zasebnosti

Piškotki