Vsi imamo v krogu prijateljev verjetno nekoga, ki ne uživa mleka, jajc, sira, masla ali morda celo medu – in vsi imamo nekoga, ki še vedno misli, da je vegetarijanstvo enako veganstvu – in ja tudi vsak izmed nas pozna nekoga, ki vegana obsuje z vprašanji: ali ješ potem samo solato, ali nisi vseskozi lačen, kaj pa ješ na rojstnih dnevih in tako naprej.
Tako smo se znotraj Kluba koroških študentov odločili, da bomo pričeli z zaporednim objavljanjem veganskih receptov. Gostili bomo 5 nadvse inovativnih privržencev veganskega načina prehranjevanja. Poleg tega pa bodo morda tudi najbolj zagrizeni mesojedci lahko spoznali skozi intervjuje naših “plant-based chefov” kako čudovito je zares veganstvo, in da lahko z raznimi alternativnimi ter predvsem zdravimi nadomestki pripravimo vse od slastnih brownijew ter slanih pit. Hkrati pa želimo s projektom ”KKŠ Veganski petki” opozoriti na okoljski vidik naše prehrane.
Prva avtorica recepta je Ivana Tominc, ki sama zase pravi, da si ne glede na to, kako zelo se ji v življenju “nagužva”, vedno vzame čas za kuhanje. Za vas (in nas) je pripravila vegansko prismojeno skutino torto in odgovorila na nekaj naših vprašanj.
Pa dober tek in se beremo naslednji teden!
Intervju
Pozdravljena Ivana! Zanima nas kdo stoji za omamnim ”foodie” Instagram profilom @atistutvegi? Nam lahko poveš nekaj o sebi oziroma kako bi se predstavila tistim, ki te še ne poznajo?
Ivana: Prvotna ideja za profil izhaja že iz mojih samih začetkov vegetarijanske prehrane izpred več let. Zanimivo je namreč kako večina ljudi vegansko in celo vegetarijansko prehrano smatra kot inferiorno, neokusno in nezadovoljivo.
Pred približno šestimi leti sem namreč iznenada postala vegetarijanka in se istočasno spoznala tudi z veganskim načinom prehranjevanja, ki je še vedno, v glavnem, načelo moje prehrane.
Nikoli nisem pogrešala mesa in živalskih izdelkov, niti nisem razmišljala o njih, predvsem sem v novem načinu prehranjevanja našla izziv za odkrivanje novih receptov, nadomestkov ipd. istočasno sem tudi odkrila ljubezen do kuhanja in pečenja, ki me je spodbudila k kreiranju lastnih receptov in jedi.
Profil atistutvegi pa je nastal zares šele med karanteno in samim dolgčasom, ki ga je prinesla. Ugotovila sem namreč, da mi nič ne prinaša večjega veselja kot kuhanje za ljudi in deljenje svojih ”kreacij” z drugimi, pa naj bodo to dobri prijatelji ali popolni neznanci.
Kaj ti pomeni kuhanje in od kod ideje, navdih?
Ivana: Kuhanje je del vsakdana. Ne glede na to, kako se mi življenje ”nagužva” si vedno vzamem čas za kuhanje pa naj bom še tako utrujena in naveličana dneva. Ni boljše sprostitve kot kuhanje oz. pečenje.
Moja inspiracija prihaja predvsem iz Azije, kjer je vegetarijanski in veganski način prehranjevanja norma že od nekdaj. Zanimajo me nenavadni in tuji okusi, predvsem pa si jih želim poustvariti s sestavinami, ki so dostopne v Sloveniji.
V zadnjem letu pa sem se navdušila tudi nad ”veganizacijo” tipičnih slovenskih jedi, ki so nam jih vsem v otroštvu kuhale babice, mame in tete.
Zakaj rastlinska prehrana?
Ivana: Po tolikih letih o tem sploh ne razmišljam več zares. Na tej točki je popolnoma naraven del mojega življenja. Preprosto se mi zdi smiselno.
Nisem nekdo, ki bi svoj način življenja in prehranjevanje želel vsiljevati drugim, ampak sem pa neizmerno vesela, ko nekemu mesojedcu predstavim neko vegansko jed, ki mu ugaja. ”baby steps”, ne?
Ali je po tvojem mnenju veganska prehrana dober odgovor na okoljsko problematiko?
Ivana: Težko rečem, da je veganstvo najboljša rešitev za vse okoljevarstvene probleme oz. definitivno ni edina rešitev, je pa nedvomno prvi korak oz. vsaj eden izmed njih.
Kako prepričati ljudi v to, da je treba stopiti skupaj in se zadeve lotiti kot dejanskega problema in ne zgolj kot stvari, ki se dogaja ampak je kot ”posamezniki” ne moremo razrešiti? Ne bi vedela..
Vem le, da več posameznikov kot stopi skupaj v takšni situaciji, bližje smo k rešitvi, venomer pa bodo zadaj seveda ostali ljudje, ki se temu na vse možne načine upirajo brez pravega razloga. Masovna industrija po vseh teh letih odmikanja ljudi od kmetijstva in samo-oskrbnega načina življenja, je seveda postala problematična in neetična.
Mogoče je čas, da vsi skupaj naredimo korak nazaj, se zbližamo z naravo in ne industrijo. Moj namen pri vsem skupaj je v glavnem ta, da se sama čimbolj usmerjam k plant-based načinu prehranjevanja in če na tej poti uspem preusmeriti še koga drugega, potem je to zame nedvomno misija uspela.
Zakaj si z nami delila ravno ta recept?
Ivana: Ko razmišljam o jedeh in receptih, ki so mi bili nekdaj najbližje, je to nedvomno cheesecake. Ni blizu samo meni, ampak moji celotni družini in prijateljskem krogu, četudi so bili sprva skeptični.
V zadnjih letih sem torej preizkusila kar nekaj receptov za veganski cheesecake, dokler nisem nenazadnje izpopolnila svojega lastnega. Lahko zagotovim, da prav nihče ne pogreša mlečnih izdelkov pri tej tortici.
Recept
BASQUE BURNT CHEESECAKE – VEGANSKA ”PRISMOJENA” SKUTNA TORTA
Avtorica recepta: @atistutvegi, Ivana Tominc
SESTAVINE:
Za vegansko skuto:
- 1 l sojinega mleka
- Sok 1 limone
Za torto:
- 350 g domače veganske skute
- 200 g tofuja
- 300 ml sojine smetane za stepanje (lahko tudi kokosove ipd)
- 200 ml sojine smetane za kuhanje
- 180 g sladkorja
- 50 g moke
- 40 g tapiokine moke oz. škroba (lahko tudi koruzni škrob)
- Vaniljeva aroma
- Ščep soli
Priprava
Za vegansko skuto:
V kozici na visokem ognju segrevamo 1l sojinega mleka. Tik preden zavre odstavimo z ognja in vanj narahlo vmešamo sok limone ter pustimo stati dokler se ne ”sesiri” in ohladi. Po približno eni uri mlečno mešanico odcedimo skozi neke vrste gazo (najboljše se obnesejo očetovi robci), pustimo stati dokler se vsa ”sirotka” ne odcedi in nam ostane le še skuti podobna gosta zmes. Po potrebi tudi malo ožamemo, da zares iztisnemo vso tekočino. Evo, veganska skuta!
Za torto:
Pečico segrejemo na 210°C.
Prednost veganske skutne torte je predvsem ta, da se v glavnem vse sestavine samo ”vržejo” v multipraktik in zmiksajo dokler ne dobimo gladke in homogene zmesi in točno tako je tudi pri tej ”prismojenki”. Vse sestavine miksamo na visoki hitrosti 3-5 min, dokler zmes ni popolnoma gladka, nazadnje pa dodamo še vegansko skuto in jo narahlo vmešamo.
V tortni model obložen s peki papirjem vlijemo mešanico. Torta med peko rahlo naraste, zato je peki papir pomemben, da ne pride do razlivanja. Torto pečemo 60-70min, dokler ne dobi tega temnega prismojenega videza, po katerem je tudi dobila ime.
Pred serviranjem jo nekaj ur pustimo, da se ohladi. Potrosimo s sladkorjem v prahu in po želji dodamo še vroče borovnice.